Kvernpumpe

Generell informasjon

Kvernpumpene installert på Gylteåsen er meget driftsikre og skal kunne gå feilfritt i veldig mange år såfremt visse retningslinjer følges og regelmessige kontroller tas. Lengre ned på denne siden er det listet opp en del typiske momenter du MÅ ta hensyn til for at du skal ha en pumpe som kan gå feilfritt.
Som med alle mekaniske ting kan det allikevel oppstå problemer og da trengs det profesjonell hjelp.

Husk å gi alle brukere av hytta informasjon om riktig bruk av toalett og vann slik at du sikrer deg mot havari og store servicekostnader.

Ved driftsstans eller andre problemer med pumpen, kontaktes SKT på telefon 940 08 801.
Servicemontør avgjør om oppdraget er en reklamasjonssak, eller skyldes feil bruk av anlegget.
Prisliste for servicemontør er sendt ut på Epost til alle brukere av kvernpumper på Gylteåsen den 17 Juli 2020.


Tilstandsrapport på kvernpumpa etter årlig kontroll av kontrollør fra SKT/Viken finner du på din side på boligmappa.no Den årlige kontrollrapporten innehar opplysninger om tilstanden på kvernpumpa.
Brukerveiledning for kvernpumpa på din eiendom finner du på GVAinfo.no sin nettside under fanen «Brukerveiledninger«

FAQ Kvernpumpe (ofte spurte spørsmål)

Hvor er stoppekranene for avløp ut fra hytta og vann inn til hytta og hvordan bruker jeg disse:
Det er to kraner som ligger ute i terrenget i nær tilknytning til pumpen, disse skal være synlige på bakkenivå og ligger tett inntil hverandre.
Gjør deg kjent med plassering av stoppekraner for vann og avløp. Er de dårlig merket i terrenget så er det lurt å merke plasseringen med noe som gjør at de også kan lokaliseres når de er dekket av snø. Du må bruke en skifetnøkkel eller rørleggertang for å kunne dreie på kranhodene.

Jeg får alarm på panelet og pumpa vil ikke gå:
Starter du pumpen når avløpskranen er stengt så vil trykket automatisk slå av pumpen og en alarm vil gå av på panelet inne på hytta. Alarmen vi slå seg av når krana åpnes og trykket avtar.
Det samme vil skje hvis et fremmedlegeme har kommet inn i pumpa/rørsystemet og tetter systemet slik at det stopper.

Det har havnet et fremmedlegeme i toalettet og blitt skylt ned – hva gjør jeg ?
Med fremmedlegemer menes alt som ikke kommer ut av kroppen din. Gjengangere er våtservietter, kattesand, tamponger/bind/bleier, kluter, tørkepapir, metallgjenstander etc.
Noe som garantert vil føre til pumpehavari er hvis det havner sand i pumpa. Kattesand og bøtter med vaskevann fra skitne gulv kastes ikke i toalettet da risikoen for havari er meget stor.

Fett og matolje:
Oppbygging av noe fett i pumpa er ikke til å unngå og er ikke skadelig på kort sikt. Fett blir etter hvert hardt og reduserer kapasiteten til pumpa så det er viktig at du har kontroll på dette. Kast ikke matolje i vasken eller toalettet. Tørk fett av stekepanner etc med tørkepapir og kast dette i søpla. Fettoppbygning i pumpa kan holdes i sjakk ved å regelmessig bruke litt ekstra Zalo eller lignende for å holde dette nede på et akseptabelt nivå.